Pyłek pszczeli, czyli drobinki mocy. Zbiory i właściwości pyłku pszczelego 0
Pyłek pszczeli, czyli drobinki mocy. Zbiory i właściwości pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli, znany również jako pyłek kwiatowy, to prawdziwy rarytas z ula – jest cennym produktem pszczelim o wysokiej wartości odżywczej. Jest to naturalny produkt zbierany przez pszczoły bezpośrednio z kwiatów, przez co stanowi źródło białka, witamin, minerałów i antyoksydantów. Dziś przyjrzymy się bliżej pyłkowi pszczelemu, jego właściwościom i zastosowaniu. Ale zanim dojdziemy do szczegółowej analizy tego superproduktu, opowiem Wam, jak zbiera się pyłek w sposób zrównoważony i najlepszy dla pszczół.

Pyłek pszczeli - co to jest?

Pyłek pszczeli to mikroskopijne ziarenka, które są przenoszone przez pszczoły z pręcików na słupek kwiatu. Pszczoły nie tylko zapylają kwiatu, ale też zbierają pyłek, by następnie zmieszać go z nektarem i enzymami w swoich zasobnikach na nogach, tworząc tzw. "kulkę pyłkową". W takiej właśnie formie pyłek jest pozyskiwany i dostępny do spożycia dla ludzi. W każdej dobrej pasiecie można kupić go w słoikach - wygląda i działa niesamowicie - jak złote drobinki mocy. 

Zbiory pyłku pszczelego - ważny moment w każdej pasiecie

Gdy tylko nadchodzi maj i zaczynają kwitnąć rzepaki, akacje czy kruszyna - pszczelarze wypatrują nie tylko pierwszego miodu, ale także - liczą na nadwyżki pyłku pszczelego. Z roku na rok jego popularność rośnie - ludzie coraz bardziej świadomie wracają do naturalnych składników, które wzmacniają zdrowie, a pszczeli pyłek zdecydowanie do takich należy.

Jak powstaje pytek i jak coś tak delikatnego da się w ogóle pozbierać?

Należy wiedzieć, że pyłek kwiatowy pszczoła zbiera “grzebieniami”, które znajdują się na jej odnóżach. By jej nie spadł - dodaje do niego enzymy, robi z nich kulki i podwiesza na specjalnych “haczykach”. Tak wiem - pszczoły są niesamowite! Tak zaopatrzona leci do ula, gdzie ląduje na wylotku.

W odpowiednim czasie, czyli w momentach najbardziej intensywnego zbioru pyłku, tuż za wylotkiem zakłada się specjalne siatki, na których nadwyżka pyłku osiada, a następnie spada do pojemniczka. Dodam, że pszczoła i tak zgubiłaby część pyłku, więc nie zabieramy go jej, a jedynie - w kontrolowany sposób podbieramy to, co spadło. 

Co ważne, pyłek kwiatowy trzeba odbierać z ula każdego dnia, żeby nie wilgotniał wraz z poranną rosą. Następnie zebrany pyłek jest suszony i ręcznie oczyszczany z pozostałości kwiatów i trawy. Drobinki pyłku nie są w żaden sposób przerabiane, tylko w formie naturalnej formie umieszczane w słoikach lub mieszanie z miodem.

Pyłek pszczeli - co zawiera?

Pyłek pszczeli jest niesamowicie bogaty w składniki odżywcze. Zawiera białko, aminokwasy, witaminy (takie jak witamina C, witaminy z grupy B, witamina E), minerały (w tym żelazo, potas, cynk, magnez), lipidy, enzymy, antyoksydanty i fitohormony. Dzięki temu pyłek pszczeli jest uważany za superfoood - czyli jedną z najzdrowszych substancji.

Pyłek pszczeli - właściwości zdrowotne 

Pyłek pszczeli słynie z wielu właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu może być pomocny w leczeniu licznych stanów chorobowych. Jak pyłek pszczeli wpływa na organizm?

  • Wzmacnia układ odpornościowy - gwarantuje to znajdujące się w nim bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Regularne spożywanie pyłku może pomóc w zwiększeniu odporności na infekcje i choroby.
  • Dodaje energii i wytrzymałości - dzięki zawartości białka i witamin z grupy B pyłek pszczeli może pomóc zwiększyć energię i wytrzymałość organizmu. Sięgać po niego powinny zwłaszcza osoby prowadzące aktywny tryb życia lub intensywnie trenujące.
  • Wspomaga procesy regeneracyjne - dzięki zawartości enzymów, pyłek może wpływać na szybsze gojenie się ran i poprawę kondycji skóry oraz włosów, a także brać udział w regeneracji organizmu, np po chorobach.
  • Poprawia koncentrację i funkcje mózgu - aminokwasy i fitohormony zawarte w pyłku mają poprawiać koncentrację, pamięć i ogólną sprawność umysłową.
  • Działa przeciwzapalnie - przez co jest zalecany jako suplement diety osób cierpiących na przewlekłe stany zapalne, takie jak zapalenie stawów czy choroby autoimmunologiczne.

Pyłek pszczeli - jak stosować?

Pyłek pszczeli można spożywać na różne sposoby. Najpopularniejsze jest dodawanie go do posiłków, owsianek, koktajli, jogurtów czy sałatek. 

Często pytacie mnie, jak ja go stosuję. Postępuje z nim podobnie jak z miodem lub propolisem - czyli daję mu się rozpuścić w szklance letniej wody. Taką miksturę zostawiam na noc i wypijam duszkiem z samego rana. 

Bardzo lubię także miód z dodatkiem pyłku pszczelego - jest turbozdrowy, ma ciekawą teksturę (drobinki pyłku są wyczuwalne na języku lub delikatnie chrupią pod zębami) i piękny kwiatowy aromat. 

Zalecana dzienna porcja to około 1-2 łyżeczki pyłku pszczelego.

Pyłek pszczeli - przeciwwskazania

Choć pyłek pszczeli jest bogaty w składniki odżywcze, nie jest odpowiedni dla każdego. Osoby uczulone na produkty pszczele, takie jak miód lub propolis, mogą również wykazywać uczulenie na pyłek pszczeli. W takim przypadku należy unikać spożywania pyłku pszczelego.

Osoby cierpiące na astmę lub inną chorobę dróg oddechowych powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji pyłkiem pszczelim.

Pyłek pszczeli - ciąża i dzieci

W przypadku kobiet w ciąży i małych dzieci zalecana jest ostrożność przy spożywaniu pyłku pszczelego. Chociaż pyłek pszczeli jest zdrowy, u niektórych osób istnieje ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych.

Nie zaleca się podawania pyłku dzieciom poniżej roku życia. Dzieci w wieku powyżej roku, które nie wykazują alergii na produkty pszczele, mogą rozważyć spożywanie pyłku pszczeli w małych ilościach, ale zawsze zgodnie z zaleceniem lekarza.

Pyłek pszczeli - cena

Ceny pyłku pszczeli w Polsce mogą się różnić w zależności od regionu, jakości produktu, i miejsca zakupu. Na ogół cena pyłku pszczeli jest wyższa niż cena tradycyjnego miodu, ze względu na wysoką wartość odżywczą, ograniczoną dostępność  i pracochłonny proces zbierania.

W Polsce za około 100-150 gramów pyłku pszczelego trzeba zapłacić średnio od 40 do 70 złotych. Po zakupie ważne jest również przechowywanie pyłku w odpowiednich warunkach, aby zachować jego jakość i wartość odżywczą. Przechowywać się go powinno w miejscach suchych i niezbyt gorących, podobnie jak miód. jak prawidłowo przechowywać miód

Najzdrowszy pyłek pszczeli z naszej podkarpackiej pasieki możecie kupić TUTAJ

Wszystkiego najzdrowszego i darz miód!

Wasz pszczelarz,
Jan Ożóg

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl