Nasza duma - miód z terenów leśnych, czyli miód nektarowo-spadziowy. Dlaczego jest tak wyjątkowy? 0
Nasza duma - miód z terenów leśnych, czyli miód nektarowo-spadziowy. Dlaczego jest tak wyjątkowy?

Nazwy typów miodów zazwyczaj powstają ze względu na miejsce lub sposób, w jaki powstawały. Tym samym miód leśny swoją nazwę zawdzięcza miejscu, z którego pszczoły pozyskały pożytek – czyli z lasu. Co ważne - nie każdy miód leśny jest miodem spadziowym. Jaka jest różnica? I czemu miody leśne są takie wyjątkowe? Dziś zapraszam Was na mały spacer po pasiece czerpiącej z lasu.

Czy miód spadziowy i leśny - czy to jest to samo?

Nie do końca Na kiermaszach, jarmarkach i podczas sprzedaży bezpośredniej często tłumaczę naszym Klientom, jaka jest różnica między miodem leśnym a spadziowym.
Nasz miód z terenów leśnych (dodam - wielokroynie nagradzany w konkursach!), to nie to samo co miód spadziowy, łączy on bowiem cechy miodu nektarowego i spadziowego.
Miód leśny to jedna z najcenniejszych odmian miodów, ciesząca się rosnącym zainteresowaniem ze względu na swoje unikalne właściwości i charakterystyczny smak.

Miód leśny i spadziowy to niezwykłe dary natury, łączące w sobie doskonałe walory smakowe i prozdrowotne. Ich różnorodność (ile lasów - tyle rozmaitych miodów leśnych!) odmiany i charakterystyczny profil smakowy i aromat przywodzący na myśl leśną ściółkę, sprawiają, że miody te zyskują coraz większą popularność wśród amatorów naturalnych produktów spożywczych.

Miód leśny

Rodzaje miodów leśnych i spadziowych

Miód z terenów leśnych, czyli miód nektarowo-spadziowy.

Jak powstaje miód leśny? Ten rodzaj miodu może zostać pozyskany, gdy pszczoły zbierają jednocześnie nektar z kwiatów rosnących w lesie i spadź z tamtejszych drzew. Kombinacja nektaru i spadzi nadaje mu wyjątkowy, zrównoważony smak.
Ciemna barwa i intensywny aromat naszego miodu z terenów leśnych to rezultat wyjątkowego połączenia nektarów z kwiatów leśnych malin, kruszyny i ziół, a także dodatek wyrazistych spadzi iglastych. To właśnie dzięki temu połączeniu, miód z terenów leśnych jest ceniony przez smakoszy na całym świecie.

Miód z terenów leśnych

Miód spadziowy iglasty ze świerka i sosny

Nie ma chyba bardziej wyrazistych i aromatycznych drzew niż sosy i świerki. To właśnie z nich - z ich skraplających się i opadających na leśne poszycie soków - powstaje miód spadziowy iglasty, niezwykle popularna i pożądana przez koneserów odmiana. Charakteryzuje go intensywny, lekko żywiczny smak i aromat oraz mocnobursztynowa barwa.

Miód spadziowy liściasty z klonu i lipy

Miód ze spadzi liściastej z klonu i lipy, który powstaje w naszej pasiecie, charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. Klon i lipa to drzewa znane z bogactwa składników odżywczych, jakie oferują. Spadź tych drzew lipy nadaje miodowi delikatny, kwiatowy smak o lekko słodkim, orzeźwiającym charakterze. Natomiast spadź z klonu, wnosi do miodu karmelowe czy nawet lekko orzechowe nuty smakowe. Miód ze spadzi liściastej z klonu i lipy często cechuje się jasnym, złocistym herbacianym kolorem.

Krystalizacja miodu leśnego spadziowego

Miód spadziowy i miód z terenów leśnych, ze względu na swoją specyficzną zawartość pyłku i cukrów, ma tendencję do krystalizacji. To naturalny proces, który nie wpływa na jakość ani wartość odżywczą miodu. Wystarczy delikatne podgrzanie w temperaturze nie wyższej niż 40 st. Celsjusza, aby przywrócić mu płynną konsystencję.

Miód spadź iglasta

Właściwości miodu z terenów leśnych

Miody leśne i spadziowe są cenione nie tylko za swój smak, ale także za liczne właściwości zdrowotne. Bogate w antyoksydanty, minerały i witaminy, wspierają układ odpornościowy i przyczynia się do poprawy stanu skóry. Mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne - są naturalnym remedium na choroby dróg oddechowych. Wspomagają naturalne procesy metaboliczne i poprawia nastrój.

Miód leśny i spadziowy - zastosowanie w kuchni

W kuchni miód spadziowy liściasty (ten jaśniejszy!) doskonale sprawdza się jako słodzik w deserach, dodatek do herbaty czy składnik dressingów do sałatek. Ciemniejszy miód ze spadzi iglastej jest bardziej wyrazisty w smaku, smakosze dodają do nawet do dań mięsnych, np. z dziczyzny. Jego unikalny smak nadaje potrawom charakterystyczny aromat.

Jak rozpoznać dobry miód spadziowy i jakie są jego ceny?

Dobry miód spadziowy powinien mieć klarowny kolor, intensywny, ale przyjemny zapach oraz wyrazisty, charakterystyczny smak.

Jeśli chodzi o ceny, miód spadziowy, ze względu na swoją specyfikę i ograniczoną dostępność, może być droższy niż inne rodzaje miodów.

By mieć pewność, że miód naprawdę pochodzi z terenów leśnych, a nie jest wyłącznie lasem aromatyzowany i sztucznie barwiony - zawsze kupujcie miód w zaufanej i zrównoważonej pasiecie. Takiej jak nasza. Nasz miód spadziowy kupisz TUTAJ (Miód spadź Iglasta), a miód z terenów leśnych TUTAJ (Miód z terenów leśnych)

Dasz miód!
Wasz pszczelarz
Jan Ożóg

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl