Nikt nie kwestionuje faktu, że miód jest zdrowy - to wiedza powszechna. Jednak zdecydowanie mniej wiemy na temat tego, jak prawidłowo stosować miód profilaktycznie, co zrobić by był jeszcze zdrowszy, lub by niechcąco nie zepsuć prozdrowotnych i antybakteryjnych właściwości miodu. Dziś wyjawię Wam, jak ja stosuję miód , by cieszyć się dobrą odpornością i witalnością na co dzień. To ważne zwłaszcza w okresie nasilenia się sezonowych infekcji.
Zdrowotne właściwości miodu - działanie antybakteryjne
Ze względu na swoje właściwości, miód często nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Potwierdzają to badania naukowe, które pokazują, że miód może zawierać nawet 180 substancji o działaniu przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczym. Jego najważniejszym składnikami o właściwościach antybiotycznych są liczne enzymy, m.in. lizozym i apidycyna oraz oksydaza glukozy. Można więc śmiało stwierdzić, że zdrowy styl życia i regularne spożywanie miodu pomoże trzymać się z daleka od aptecznych antybiotyków.
Miód jako naturalny probiotyk
Ale zabijanie bakterii to niejedyna umiejętności miodu. Miód też naturalnie wpływa na poprawę flory bakteryjnej w naszym układzie pokarmowym. Jest bowiem naturalnym probiotykiem.
Probiotyki to substancje, które - najprościej mówiąc - są pożywką dla dobrych bakterii jelitowych, tych które zasiedlając nasz układ pokarmowy sprawiają, że działa nie tylko proces trawienia, ale także cały organizm. Od ich dobrostanu zależy zdrowie psychiczne, sprawność umysłowa oraz odporność.
Dużo mówi się o piciu produktów fermentowanych, np kefirów, oraz jedzeniu kiszonek - bo one zawierają żywe kultury bakterii. Ale należy pamiętać, że nie wystarczy tylko te bakterie mieć, trzeba je także odpowiednio traktować.
Miód z całym wachlarzem prozdrowotnych składników odżywczych jest dokonałą pożywką dla bakteriii - jest więc naturalnym prebiotykiem, podobnie jak warzywa i owoce zawierające błonnik czy produkty pełnoziarniste. Włączenie go na stałe do diety zapewnia więc dobre zdrowe i naturalne wzmocnienie układu immunologicznego (odpornościowego)
Jak stosować miód na odporność? Mikstura z miodem na odporność - przepis
W sieci pełno jest wymyślnych sposobów na zastosowanie miodu w profilaktyce chorób wirusowych i bakteryjnych, oraz na wzmocnienie odporności. NIektórzy proponują robienie z miodu nalewek, inne mówią o dodawaniu go do ciepłego mleka z masłem lub gorącej herbaty - ja jednak jestem ostrożny w tej kwestii, gdyż, jak wielokrotnie podkreślam, miód nie lubi temperatury!
Dlatego jeśli chcesz zrobić sobie rozgrzewającą herbatę zimową, dodaj do niej imbir, maliny lub nalewkę z propolisu, ale miód potraktuj inaczej.
Najważniejsza zasada mówi, by nie zalewać miodu płynem o temperaturze wyższej niż 40 st. Celsjusza, bo traci on wówczas swoje zdrowotne właściwości. I ja się tego trzymam całe życie.
Jak więc przygotowuję moją domową miksturę na odporność z miodem? Jest bardzo prosta!
Łyżkę ulubionego miodu, np. spadziowego lub nawłociowego, rozpuszczam w szklance lekko ciepłej (nie gorącej!) wody i… zostawiam na całą noc pod przykryciem. Rano wypijam tę miksturę na pusty żołądek, w zimne miesiące dolewam do niej odrobinę ciepłej wody. Pamiętajcie, że w poprawianiu odporności liczy się konsekwencja i regularność. By poczuć pierwsze efekty stosowania takiej mikstury, trzeba pić ją minimum przez dwa tygodnie. Ja piję ją codziennie.
Uwaga! Podczas rozpuszczania miodu w wodzie zwróć uwagę, jak zachowuje się produkt. Gdy zaobserwujesz, że miód w zwartej formie szybko opada na dno naczynia, nie zostawiając smug (charakterystycznych dla rozpuszczającego się cukru), masz gwarancję, że kupiłeś miód od uczciwego pszczelarza - tak zachowuje się miód naturalny. Dla odmiany miód sztuczny rozpuszcza się błyskawicznie, zostawia smugi i łączy z wodą jak syrop.
Jakie są zdrowotne efekty picia mikstury z miodem?
- wzmocnienia odporności - rzadziej choruję, a jeśli nawet przyplącze się jakieś przeziębienie, szybciej sobie z nim radzę
- usprawnienie metabolizmu
- poprawa pracy jelit, mniej wzdęć, zaparć
- poprawa nawodnienia, wyglądu skóry i włosów
- odgrzybienie organizmu (znika m.in. łupież, nie pojawiają się afty itp.)
- obniżenie ciśnienia tętniczego, usprawnienie pracy serca
- poprawa koncentracji i funkcji mózgu, likwidacja efektów mgły mózgowej.
Jak wzmocnić zdrowotne działanie miodu? Pierzga pszczela na odporność
Jak już wspominałem, miód jest doskonałym prebiotykiem - czyli składnikiem, który docenią nasze bakterie jelitowe odpowiedzialne za odporność. By dodatkowo miał właściwości probiotyczne, można sięgnąć po miód z dodatkiem pierzgi pszczelej lub połączyć go z nią.
Pierzga pszczela nazywana także chlebkiem pszczelim, to nic innego jak sfermentowana pożywka pszczelich rodzin - zawiera kropelki miodu, drobinki pyłku, propolisu, mleczka i enzymów pszczelich. Ten rarytas również może być fenomenalną bazą mikstury na odporośćio.
Przepis na miksturę z pierzgi pszczelej jest banalny. 1-2 łyżeczki dobrej jakości pierzgi wymieszaj z około 150 ml letniej wody (to nieco ponad pół szklanki) i zostaw na noc. Rano szklankę uzupełnij ciepłą wodą (nasz organizm najbardziej lubi płyny w temperaturze zbliżonej do swojej - czyli 36,6 st. C). Pij to co rano na czczo minimum dwa tygodnie i bądź zdrów jak pszczoła.
Darz miód!
Jan Ożóg, Wasz pszczelarz