To chyba najczęściej zadawane pszelarzom pytanie: “Janku, a który miód jest najzdrowszy?”. Wszystkie są zdrowe - mam ochotę odpowiedzieć, choć oczywiście, niektóre są wyjątkowe. Miód od wieków jest ceniony za swoje właściwości zdrowotne. Każdy jego rodzaj różni się nieco smakiem oraz odziaływaniem na organizm. Dziś na blogu postaram się odpowiedzieć na pytanie: jaki miód jest najzdrowszy. Podpowiem też, który warto wybrać dla dzieci oraz na konkretne dolegliwości.
Właściwości zdrowotne a skład miodów
Miód to naturalny produkt pszczelarski bogaty w witaminy, minerały i enzymy, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Każdy rodzaj miodu zawiera cenne składniki odżywcze, jednak ich proporcje różnią się w zależności od roślin, z których pszczoły zbierają nektar.
- Miód wielokwiatowy – zawiera dużą ilość witamin, m.in. witaminę C, a także mikroelementy jak magnez czy potas. Działa łagodząco na układ oddechowy i wspiera odporność.
- Miód lipowy – znany ze swoich właściwości przeciwgorączkowych i uspokajających. Zawiera dużą ilość enzymów, które pomagają w walce z infekcjami.
- Miód gryczany – bogaty w rutynę, co czyni go korzystnym dla naczyń krwionośnych i serca. Jego ciemny kolor świadczy o dużej zawartości przeciwutleniaczy.
- Miód manuka – uznawany za jeden z najbardziej leczniczych miodów na świecie. Dzięki zawartości methylglyoxalu ma silne działanie antybakteryjne i jest polecany przy problemach z układem pokarmowym.
Rodzaje miodów. Który z nich jest najzdrowszy?
Znajomi i klienci często zadają mi pytanie: „Jaki miód jest najzdrowszy?”. Zawsze wtedy mówię z przymróżeniem oka: “każdy pochodzący z dobrego źródła”. Bo na to pytanie, tak naprawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależy od potrzeb zdrowotnych.
Jest oczywiście kilka rodzajów miodów, które wyróżniają się szczególnymi właściwościami prozdrowotnymi. Należą do nich:
- Miód gryczany – najlepszy dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi, wspomaga leczenie nadciśnienia i miażdżycy.
- Miód manuka – doskonały na problemy z żołądkiem i jelitami, wspomaga układ trawienny i działa przeciwbakteryjnie.
- Miód lipowy – polecany na przeziębienia i stany zapalne górnych dróg oddechowych.
- Miód akacjowy – dzięki niższej zawartości glukozy jest polecany dla osób, które muszą ograniczać spożycie cukru.
Najzdrowszy miód na świecie - czy jest taki?
Za najzdrowszy miód często uznawany jest miód manuka pochodzący z Nowej Zelandii. Jego wyjątkowe właściwości wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu (MGO), który ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Miód manuka jest szczególnie rekomendowany przy problemach z układem pokarmowym, stanach zapalnych oraz jako wsparcie w walce z infekcjami. Zatem, jeśli pytamy jaki miód jest najzdrowszy na świecie, to miód manuka może być na szczycie tej listy. W polsce za jego odpowiednik uznawany jest miód nawłociowy - pozyskiwany z nektaru kwitnących u progu jesieni żółtych kwiatów nawłoci. Więcej na jego temat pisałam TUTAJ: Miód nawłociowy. "Złoty skarb jesieni"
Który miód wybrać?
Wybór miodu zależy od tego, na jaką dolegliwość chc go stosować. Jeśli zależy ci na wsparciu układu trawiennego, to najlepszym wyborem będzie miód manuka lub miód akacjowy, ponieważ te rodzaje mają działanie łagodzące i antybakteryjne. Z kolei, jeśli zmagasz się z problemami układu krążenia, warto sięgnąć po miód gryczany.
Jesienią i zimą pamiętaj, że popularny miód wielokwiatowy czy lipowy będą idealne do codziennego wspierania odporności.
Najzdrowszy dla dzieci - który wybrać?
Dla najmłodszych najlepiej sprawdzi się miód akacjowy. Jest delikatny w smaku, a przy tym ma niską zawartość glukozy, co sprawia, że jest mniej słodki. Miód akacjowy doskonale wspiera odporność i układ pokarmowy przedszkolaków i uczniów. Doskonale wpływa też na koncentrację, pamięć i zdolność uczenia się.
Dla dzieci powyżej pierwszego roku życia miód może być cennym źródłem energii i naturalnym wspomagaczem zdrowia. Jednocześnie warto pamiętać, że przed pierwszymi urodzinami, w ogóle nie zaleca się podawania miodu.
Najlepszy miód z Polski tylko z Bieszczad
Polska słynie z doskonałych miodów, a jednym z najcenniejszych jest miód pochodzący z Bieszczad. Bieszczadzki miód wielokwiatowy i miód spadziowy są cenione za swoje bogactwo składników odżywczych oraz wyjątkowy smak, który wynika z dziewiczej przyrody tego regionu. Miód z Bieszczad, pochodzący ze zrównoważonej produkcji i pasieki z tradycjami, która dba o jakość i naturalne metody produkcji, to nie tylko zdrowy wybór, ale także sposób na wsparcie lokalnych pszczelarzy i rodzin pszczelich. A to wszystkim wychodzi na zdrowie.
DARZ MIÓD!
Wasz pszczelarz
Jan Ożóg