Miodowe Q&A. Czy miód rzeczywiście jest zdrowy? Pytania i odpowiedzi o miód 0
Miodowe Q&A. Czy miód rzeczywiście jest zdrowy? Pytania i odpowiedzi o miód

Miód od wieków uznawany jest nie tylko za produkt słodki i pożywny, ale także - naturalny lek i skarbnicę zdrowia. Jednak jak to w życiu - w każdej beczce miodu może być odrobina dziegciu. Często pytacie mnie: “Janku, powiedź tak serio - czy miód rzeczywiście jest zdrowy, przecież to też cukier?” Bez wahania mówię wtedy: miód jest bardzo zdrowy, jeśli wiecie, jak go jeść i robicie to z umiarem. Poniżej odpowiadam na kilka najczęstszych pytań o zdrowotne działanie miodu, w tym - czy jest zdrowszy od cukru, jakie korzyści niesie codzienne spożywanie miodu, jak go prawidłowo jeść, oraz jakie są ewentualne zagrożenia związane z nadmiernym spożyciem miodu.

Czy miód rzeczywiście jest zdrowy?

Tak, tak i jeszcze raz tak! Miód jest znany ze swoich właściwości zdrowotnych i są one potwierdzone badaniami naukowymi. Jest bogaty w przeciwutleniacze (antyoksydanty), dzięki którym spowalnia starzenie się komórek organizmu, ma działanie przeciwnowotworowe. Z kolei antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości mioduwspomagają leczenie infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. 

Ponadto miód zawiera witaminy (takie jak witamina C, B1, B2, B3, B5, B6) i minerały (takie jak żelazo, magnez, fosfor, potas) oraz składniki wpływające pozytywnie na florę bakteryjną jelit i działanie mózgu. Miód jest dobry na trawienie, ma działanie kojące dla śluzówek i poprawia odporność.

Czy miód jest zdrowy?

Co daje codzienne jedzenie miodu?

Szczęście! :) A tak zupełnie serio to codzienne spożywanie miodu przynosi  liczne korzyści zdrowotne. Miód działa łagodząco na gardło, wspomaga trawienie, wzmacnia układ odpornościowy, a także działa przeciwutleniająco, co pomaga w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie. Miód jest zbawienny także dla mózgu - pomaga się skupić, poprawia pamięć, pomaga utrzymać sprawność umysłową i dobre samopoczucie emocjonalne. Czyli z tym szczęściem to nie żartowałem.

Więcej o profilaktycznym stosowaniu miodu możecie przeczytać TUTAJ: Miód - jak stosować go profilaktycznie? Mikstura z miodem na odporność

Jaki miód jest najzdrowszy?

Najzdrowszy miód od uczciwego pszczelarza z naturalnych terenów. Surowy, niefiltrowany i pochodzący z lokalnych źródeł. to nadrzędna zasada. Rodzaj modu ma tu mniejsze znaczenie, bo wszystkie są zdrowe. Oczywiście niektóre wybijają się na prowadzenie. Przykładem jest australijski miód manuka, który cieszy się szczególnym uznaniem ze względu na swoje potwierdzone właściwości przeciwbakteryjne. Według licznych badań najzdrowszym rodzajem miodu, wśród wszystkich pozyskiwanych w Polsce, jest miód nawłociowy o naturalnym działaniu antybiotycznym i przeciwzapalnym.

Jaki miód jest najzdrowszy?

Jak prawidłowo jeść miód?

Aby czerpać maksymalne korzyści zdrowotne z miodu, warto wybierać miód surowy i niefiltrowany. Dodawanie miodu do herbaty, jogurtu, owsianki czy kanapek to świetny sposób na włączenie go do codziennej diety. Pamiętajcie o zasadzie maksymalnie 40 stopni - miód nie lubi wysokich temperatur, Unikaj podgrzewania go, nie gotuj go ani nie zalewaj wrzątkiem, jeśli ma zachować swoje właściwości zdrowotne, ponieważ to może zniszczyć niektóre z jego cennych składników.

Czy skrystalizowany miód jest zdrowy?

To bardzo częste pytanie! Tak, skrystalizowany miód jest nadal zdrowy i bezpieczny do spożycia. Proces krystalizacji to naturalne zjawisko, które może wystąpić z czasem w przypadku wielu rodzajów miodu. Krystalizacja nie oznacza, że miód jest zepsuty ani niejadalny, to jedynie zmiana w strukturze cukrów w miodzie. Krystalizacja nie wpływa negatywnie na wartość odżywczą ani na właściwości zdrowotne miodu. Fakt ten sprawia, że skrystalizowany miód może być nawet bardziej praktyczny w niektórych zastosowaniach, ponieważ łatwiej się rozsmarowuje i nie spływa z powierzchni.

Czy skrystalizowany miód jest zdrowy?

Czy miód jest zdrowszy od cukru?

Tak. W porównaniu do białego cukru miód dostarcza nie tylko słodyczy, ale także cenne składniki odżywcze, których cukier jest pozbawiony. Cukry zawarte w miodzie są łatwiejsze do przyswajania przez organizm. Nie należy jednak mylić zdrowotności miodu z jego kalorycznością - nie można ukrywać, że jest to produkt kaloryczny, niezalecany w diecie diabetyków, gdyż podnosi poziom cukru we krwi. Ale - jeśli jesz go z umiarem - od miodu nie przytyjesz.

Co powoduje nadmiar miodu?

Mimo że miód jest zdrowy, spożywanie go w nadmiarze może przyczynić się do przyrostu masy ciała, ze względu na wysoką zawartość kalorii. Zwykle miód zawiera około 300-400 kcal na 100 gramów, czyli około 40 kalorii w małej łyżeczce. Więcej o kaloryczności miodu napisałem w tym artykule: Miód a dieta. Ile kalorii ma miód? Czy miód tuczy i kto nie może jeść miodu?

Ile łyżeczek miodu można zjeść dziennie?

Zalecana ilość spożycia miodu zależy od indywidualnych potrzeb kalorycznych i zdrowotnych, a także od stanu zdrowia. Jednak ogólnie rzecz biorąc, umiarkowane spożycie, czyli około 2-3 łyżeczki dziennie, jest uznawane za optymalne i dobre dla zdrowia.

Jeśli macie jakieś pytania o miód, jego powstawanie i zastosowanie - piszcie. Chętnie na nie odpowiem.

Darz miód!
Wasz pszczelarz
Jan Ożóg

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl